Lecitin — 5 ověřených účinků — Zelený den

Co je lecitin a jaké jsou jeho účinky

Autor: redakce

3 min. čtení

Lecitin (fosfatidylcholin) je fosfolipid, který je součástí buněčných membrán. Nachází se v rostlinných zdrojích jako je sója, vlčí bob, čočka, ořechy nebo slunečnicová semínka. Z živočišných zdrojů je obsažen ve vaječném žloutku. Je významným emulgátorem, má schopnost smíchat vodu s tukem. V České republice se označuje jako E322, bezpečná přídatná látka, jejíž množství není nijak omezeno. Nejsou známy žádné nežádoucí účinky, pouze benefity pro lidské zdraví. Obsažený je v potravinách jako například: čokolády, dětské rýžové a mléčné kaše, rýžové chlebíčky, ovesné vločky, oříškové krémy, ochucené jogurty a další výrobky. Využívá se i pro kosmetický průmysl, konkrétně pro výrobu šamponů a mýdel, má schopnost zabránění vysušení pokožky. 

Sója luštinatá (Glycine max)
Sója luštinatá (Glycine max) 

Účinky lecitinu

Studie (LeBlanc, 2003) naznačují, že strava obohacená o lecitin má potenciál upravit homeostázu cholesterolu a metabolismus lipoproteinů. Zvyšuje aktivitu HMG-CoA reduktázy a cholesterol 7-alfa-hydroxylázy, snižuje aktivitu ACAT (acyl-CoAcholesterolacyltransferázy), což je enzym katalyzující esterifikaci cholesterolu. U pacientů užívajících sójový lecitin došlo k signifikantnímu poklesu koncentrace celkového cholesterolu až o 42 % a LDL cholesterolu až o 56 % po jednom až dvou měsících užívání. Sójový lecitin dále podporuje syntézu HDL cholesterolu, který má příznivý vliv na zdraví a má schopnost vychytávat cholesterol a transportovat ho zpět ze stěn tepen do jater. Mezi další výhody sóji patří vysoký obsah bílkovin a současně i nízká cena. Denní příjem 25 g sójového proteinu výrazně snížil celkový cholesterol již po týdnu. 

    Líbí se vám naše články? Přihlaste se k odběru novinek:


    Pečlivě rozmyšlený obsah. Žádný spam.



    Odesláním tohoto formuláře souhlasíte se zpracováním osobních údajů.

    V roce 2008 byl realizován výzkum na krysách s onemocněním diabetes mellitus, kde byl sledován vliv lecitinu na schopnost podpory imunitní funkce. Konkrétně se zkoumal vliv sójového lecitinu na fagocytární kapacitu makrofágů a na počet lymfocytů. Suplementace byla prováděna po dobu jednoho týdne. Stanovovaly se peritoneální makrofágy, lymfocyty, hladiny triacylglycerolu, celkového a HDL cholesterolu a glykémie. Závěrem je zjištění, že funkce lymfocytů a makrofágů byla suplementací změněna a poukazuje na imunomodulační účinek.

    Součástí lecitinu je cholin, který vykazuje mnoho příznivých účinků, zejména pak na ochranu jater, přenos nervových vzruchů, vývoj mozku, reprodukční funkci a koordinaci pohybů. Spiers (1996) prokázal i zlepšení paměti u seniorů.

    Jakých je tedy 5 hlavních účinku lecitinu?

    • prokazatelně snižuje hladinu cholesterolu
    • vysoký obsah bílkovin
    • příznivý vliv na ochranu jater
    • příznivý vliv na vývoj mozku
    • příznivý vliv na reprodukční funkce a koordinaci pohybů

    Lecitin a ACTH

    Lecitin obsahuje i fosfatidylserin, fosfolipid se schopností tlumení ACTH, adrenokortikotropního hormonu hypofýzy a také kortizolové reakce na fyzický stres. Další výzkum sledoval vliv suplementaci sójového lecitinu s fosfatidylserinem na náladu a srdeční frekvenci pod vlivem akutního stresu. Suplementace 400 mg fosfatidylserinu vedla k výraznému oslabení sérového ACTH a kortizolu, zároveň neovlivnila srdeční frekvenci. Zatímco skupina respondentů s placebem vykazovala po testování zvýšení úzkosti, skupina respondentů se 400 mg fosfatidylserinu vykazovala sníženou úzkost. Tyto údaje poskytují první důkaz o účinku fosfatidylserinu na tlumení stresu, což naznačuje jeho potenciál při léčbě poruch souvisejících se stresem. 

    Sójové isoflavonoidy, obsažené taktéž v sójovém lecitinu vykazují potenciál pro prevenci či počáteční léčbu osteoporózy. Tyto důkazy nejsou vědecky podloženy, avšak se spekuluje o možném vlivu isoflavonoidů na snížení osteoresorpce. K pochopení celého mechanismu a vyhodnocení účinků isoflavonoidů na osteoporózu jsou zapotřebí další studie.

    Kromě již zmíněných příznivých schopností lecitinu se doporučuje i pro podporu kojení, zejména pak ženám trpící na časté infekce, otoky a zarudnutí prs po kojení. Princip tkví ve snížení viskozity mateřského mléka a tím vytváří prevenci před ucpáním mléčných žláz. 

    Výhody lecitinu:

    • emulgační schopnosti
    • zabraňuje vysoušení pokožky
    • snižuje LDL a celkový cholesterol
    • zvyšuje HDL choelsterol
    • nízká cena
    • potenciální posílení imunity
    • zvyšuje kognitivní schopnosti
    • tlumí stres
    • prevence osteoporózy
    • podpora kojení

    Zdroje:

    Cholin, dostupné z: https://www.bezpecnostpotravin.cz/az/termin/92405.aspx

    Hellhammer J., Fries E., Buss C., et al. Effects of soy lecithin phosphatidic acid and phosphatidylserine complex (PAS) on the endocrine and psychological responses to mental stress. Stress. 2004;7(2):119-126. doi:10.1080/10253890410001728379


    Spiers P.A., Myers D., Hochanadel G.S., Lieberman HR, Wurtman RJ. Citicoline improves verbal memory in aging [published correction appears in Arch Neurol 1996 Oct;53(10):964]. Arch Neurol. 1996;53(5):441-448. doi:10.1001/archneur.1996.00550050071026

    Poly C., Massaro J.M., Seshadri S., et al. The relation of dietary choline to cognitive performance and white-matter hyperintensity in the Framingham Offspring Cohort. Am J Clin Nutr. 2011;94(6):1584-1591. doi:10.3945/ajcn.110.008938

    Lavigne V., Gleberzon B.J. Ultrasound as a treatment of mammary blocked duct among 25 postpartum lactating women: a retrospective case series. J Chiropr Med. 2012;11(3):170-178. doi:10.1016/j.jcm.2012.05.011

    Mourad A.M., de Carvalho Pincinato E., Mazzola P.G., Sabha M., Moriel P. Influence of soy lecithin administration on hypercholesterolemia. Cholesterol. 2010;2010:824813. doi:10.1155/2010/824813

    LeBlanc M.J., Brunet S., Bouchard G., Lamireau T., Yousef I.M., Gavino V., Lévy E., Tuchweber B. Effects of dietary soybean lecithin on plasma lipid transport and hepatic cholesterol metabolism in rats. J Nutr Biochem. 2003 Jan;14(1):40-8. doi: 10.1016/s0955-2863(02)00253-x. PMID: 12559476.

    Sirtori C.R., Zucchi-Dentone C., Sirtori M., et al. Cholesterol-lowering and HDL-raising properties of lecithinated soy proteins in type II hyperlipidemic patients. Ann Nutr Metab. 1985;29(6):348-357. doi:10.1159/000176991

    Diskuze

    Přispívat mohou pouze přihlášení uživatelé.

    Ještě nemáte účet? Registrovat se.